Δευτέρα 7 Απριλίου 2014

Νικόλαος Ταρμπάζης...ο πρώτος Ζαρκινός Βουλευτής

Νικόλαος Ταρμπάζης

Ο Νικόλαος Ταρμπάζης, ήταν γνωστός Τρικαλινός βουλευτής, με καταγωγή από το Ζάρκο.
O βουλευτής Ταρμπάζης, στην παρθενική-μνημειώδη ομιλία του στη Βουλή, το 1883, τάχθηκε με θάρρος υπέρ των κολίγων και κατά των τσιφλικάδων. Έδωσε μεγάλους αγώνες στη Βουλή κατά του Χρηστάκη Ζωγράφου(τσιφλικά της ευρύτερης περιοχής του Ζάρκου), ο οποίος ως
αντίποινα του κατέστρεψε το σπίτι του στο χωριό. Είναι χαρακτηριστικός ο διάλογος του με τον τότε πρωθυπουργό Χαρίλαο Τρικούπη, ο οποίος για να του κλείσει το στόμα, του πρόσφερε τη θέση του υποδιοικητή της Εθνικής Τράπεζας. Ο περήφανος-τίμιος Ταρμπάζης αρνήθηκε την πρωθυπουργική προσφορά και στην απάντησή του προς τον Τρικούπη ανέφερε:

«Κύριε Πρόεδρε, ο κ. Ζωγράφος είναι ένας τύραννος με την κυριολεκτική έννοια του όρου... Είναι ένας ληστής... Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ διά την προσφοράν, αλλά δεν δέχομαι. Αγωνίζομαι για την αποκατάσταση των ακτημόνων καλλιεργητών γης της Θεσσαλίας. Δεσμευόμενος μέσα στον αγώνα δεν το κάνω με την υστεροβουλία να αποκτήσω πλούτη, ή ανώτερες θέσεις.
Οχι, με προσβάλλετε... Ο αγώνας μου είναι αγώνας δικαιοσύνης και ισότητας των πολιτών. Εμείς οι Θεσσαλοί υποφέραμε πολύ από τους Μπέηδες και τους Τούρκους πασάδες, αλλά ακόμη περισσότερο από τους Ελληνες γαιοκτήμονες, όπως, π.χ, ο κ. Ζωγράφος. Οι Ζαρκινοί συμπατριώται μου είναι δούλοι εις ελευθέραν επικράτειαν. Πρέπει, λοιπόν, να γίνουν ελεύθεροι. Αυτό είναι το επιτακτικόν καθήκον δι' εμέ και διά τους άλλους συναδέλφους μου. Η φωνή της συνειδήσεώς μου με καλεί να μην εγκαταλείψω τους σκλάβους χωρικούς»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου